Публикувано на

Как да изчистим загорелият керамичен тиган?

Ястия на керамичния тиган също може да загорят. Говорим по телефона, включили сме котлона на твърде висока температура, добавили сме твърде малко мазнина, което води до загаряне на любимото ни ястие. Заставаме пред избора дали да изхвърлим тигана или да изстържем загорялото ядене. Ако сте искали да разрешите проблема си по един от тези два начина, най-напред прочетете долните редове.

Как да избегнем загарянето на керамичния тиган?

Една от честите грешки, които допускаме при ползването на тиган с керамично покритие, е че не добавяме мазнина по време на пържене. Не бива да забравяме, че дори при тигани, които производителят описва като незалепващи, винаги е необходимо да се добавя мазнина. Пърженето, без добавяне на мазнина, води до прегряване на съда. От там до увреждането на покритието, пътят е кратък и бърз, а тиганът губи незалепващите си свойства и храната загаря. В допълнение на това, трябва да обръщаме внимание на температурата на готвене и на видовете мазнини, които ползваме. Не бива да допускаме пържене на най-високата степен на котлона, а по отношение на мазнината – тя трябва да е такава, която бавно се разгражда, дори и при високи температури, като например свинска мас или избистрено масло. По този начин бихме могли да избегнем загарането на храната, дори при високи температури.

Загорял керамичен тиган – как да го изчистим?

Ако все пак се стигне до загаряне на храната, в никакъв случай не се опитвайте да я изстържете от дъното или стените на тигана. Колкото по-бързо се заемем с почистването му, толкова по-добре. Засъхналата храна е много по-трудна за почистване.

Най-лесният начин за почистване е да накиснем с топла вода, изстиналият вече тиган, за около 3 часа. След това време, загорялото ядене би трябвало много по-лесно да се премахне. Ако все още е трудно, можем да го премахнем с мека кърпа.

В случай, че горепосоченото не е донесло желаният резултат, можем да пробваме да премахнем упоритите замърсявания със сода бикарбонат. Изсипваме 3 чаени лъжички от содата в тигана, заливаме с гореща вода и подгрявяме за около 15 минути. Содата ще спомогне разтварянето на загорелите остатъци и отстраняването им от тигана ще стане по-лесно. Ако все още тиганът не е напълно чист, към сместа със содата, трябва да добавим три супени лъжици винен оцет и да готвим още петнайсетина минути.

Последният вариант за почистване на загорялата храна от кирамиччния тиган е да го залеем с винен оцет и да го оставим така за една нощ. Благодарение на това част от остатъците ще паднат сами, а останалите ще можете лесно да отстраните.

Независимо кой от посочените методи за почисване изберете, не забравайте след това винаги да измивате тигана с веро и топла вода. Важно е също така добре да подсушавате съда с мека кърпа, за да предотвратите отлагането на котлен камък, което пък може да доведе до загубване на незалепващите му свойства.