Публикувано на

Домашен кетчуп с тенджера Prestige

Много от нас обичат кетчуп – добавят го към пържените картофки, бургерите и сандвичите си. Най-често ползваме такъв от магазина, който за съжаление в много случаи съдържа оцветители, сгъстители, консерванти и твърде много захар. Затова с тази рецепта Ви подканяме да приготвите домашен кетчуп, с невероятен вкус и аромат.

Защо да си направим домашен кетчуп?

Домашно приготвеният кетчуп подпомага кръвоносната система, има антиканцерогенно действие и ни осигурява голяма доза витамини и минерали. В него намираме витамини като В2, В6, С и Е и минерали, между които натрий, калий, мед, манган, фосфор, магнезий, желязо. В допълнение, кетчупът е източник на ликопен, силен антиоксидант, който противодейства на свободните радикали, отговорни за процесите на стареене в нашето тяло. Интересното е, че ликопенът се усвоява по-добре под формата на дълго варени пюрета и кетчупи, отколкото ако хапваме пресни домати. Не забравяйте, че 100 г кетчуп от магазина съдържа много по-малко домати от домашно приготвения кетчуп, който обикновено се приготвя с 2 кг домати.

Как да си направим домашен кетчуп?

Преди да започнем да приготвяме самия кетчуп, трябва да стерилизираме капачките и бурканите, които ще ползваме за съхранението му. Най-напред ги измиваме с топла вода и веро, а след това ги стерилизираме в загрята до 100 градуса фурна, като предварително ги подсушаваме добре. Държим ги във фурната в продължение на 15 минути. В случай, че ни е по-удобно можем да ги измием в миялната машина на стандартна програма за миене и сушене на съдове.

След като бурканите са чисти, можем да започнем да приготвяме кетчупа. Ще ни трябват следните съставки:

  • 2 кг домати,
  • 2 глави лук,
  • 3 скилидки чесън,
  • 1 тиквичка,
  • 2 щипки смляно чили или лют червен пипер,
  • 4 супени лъжици кафява захар,
  • сол,
  • черен пипер,

Доматите потапяме във вряща вода, оставяме за минута, изваждаме и обелваме.

Отстраняваме дръжките и семената. Нарязваме доматите на едри кубчета.

Нарязаните домати поставяме в голяма тенджера и варим.

Обелваме и нарязваме на ситно чесъна, лука и тиквичката и ги добавяме в тенджерата.

Подправяме соса с лютия червен пипер (чили), захарта, солта и пипера.

Готвим сместа в продължение на 20 минути, след това махаме тенджерата от котлона и пасираме до получаването на гладка консистенция.

Преместваме съда обратно върху котлона и готвим още 30 минути, докато сосът се сгъсти.

Така приготвеният кетчуп, след охлаждане, можем да съхраняваме в хладилника цял месец. Ако искаме да го съхраним за по-дълго и извън хладилника, трябва да го стерилизираме – бурканите напълнени с кетчуп, поставяме в предварително загрята до 100 градуса фурна и загряваме в продължение на 20 минути.