Публикувано на

Тиганите – митове и факти

Когато стоим пред избора на тиган за нашата кухня се питаме какъв да изберем. Какво покритие би било подходящо? Дали да купим един, универсален тиган? Представяме Ви най-често срещаните митове и факти за тиганите.

МИТ ФАКТ
Алуминиевият тиган отделя вредни субстанции и оставя металически привкус на ястията. Единствено тиганите изцяло изработени от алуминий, без покритие, отделят вредни субстанции и оставят металически привкус на ястията. Алуминиевият тиган с керамично, non-stick (незалепващо) или друго покритие са безопасни за здравето. Покритието предпазва от преминаването на вредните субстанции в храната, а алуминият, бидейки чудесен проводник на топлина, остава безвреден.
Пърженето на тиган с незалепващо покритие е опасно за здравето. Всички незалепващи покрития съдържат ПТФЕ. Това е съкращението на изкуственият полимер – политетрафлуоретилен,  с търговско наименование „тефлон“. Вредни вещества могат да се отделят при температура надвишаваща 240° C , докато при готвене температурата обикновено достига до 180°C. Дори тиганът Ви да прегрее, не съществува реална опасност за здравето. 
Един тиган има много приложения. В кухнята е добре да имаме поне два тигана. Един за приготвяне на храна на висока температура, за бързо пържене, т.е. с керамично покритие и втори за бавно готвене с незалепващо покритие. Добре е да имате тигани с различни размери  – голям, когато готвите за повече гости, както и малък, когато ястието е за по-малко хора или искате да стоплите храната.