Публикувано на

Радиатори при наличие на подово отопление, трябват ли ни и ако да – какви?

Подовото отопление, захранвано с вода от централната отоплителна система, в момента е едно от основните решения, използвани в индивидуалното жилищно строителство. Ако се използва или ще бъде използвано и във Вашия дом, вероятно се чудите дали ще са необходими допълнителни радиатори и ако да какви. Представяме най-добрите практики за комбиниране на радиатори с подово отопление.

Търсенето на стенни радиатори, когато имаме подово отопление, трябва да започне с това, дали имаме всъщност нужда от такива. По правило, подовото отопление в нова сграда трябва да бъде проектирано така, че да отговори на топлинните нужди на помещенията. И така, кога трябва да помислите за допълнителни стенни радиатори? Първо, в баните, където те могат да се използват и за сушене за кърпи. Второ, в помещения, които изискват допълнително отопление поради това, че подовото отопление не е достатъчно (пр. поради големи остъклени площи).

Електрически радиатор в ролята на сушилня за кърпи

Най-често необходимостта от допълнителен отоплителен уред в банята, при наличие на подово отопление, е продиктувана от възможността за лесно и бързо изсушаване на хавлиите след къпане. В случай на нискотемпературни системи за подово отопление, най-добрият вариант за баня ще бъде изборът на електрически радиатор.

Електрическият радиатор всъщност представлява две фабрично интегрирани устройства: радиатор от стоманени профили и електрически нагревател. Повечето от лирите за баня, които предлагаме са пригодени за захранване на ток и при поръчка на ел.лира, тя се доставя вече фабрично напълнена с топлоносител и с монтиран нагревател, който може да бъде управляван посредством контролер, позволяващ Ви да настроите съответната температура. Веднъж монтирани на стената и включени към електрозахранването, те са готови за употреба веднага.

Отоплителната мощност на електрическата лира ще зависи само от мощността на нагревателя, и ще бъде независима от температурата на средата в цялата отоплителна система. Така ще избегнете ситуация, при която радиаторът в банята не би бил достатъчно топъл поради подаването на вода с температура 30-40°C (ниво, типично за подовото отопление).

Не препоръчваме последователно включване на радиатор за баня във водния кръг на централното подово отопление. Подобно решение със сигурност няма да се окаже ефективно, независимо от мощността на използвания електрически нагревател.

Електрическа лира с функция за бърза затопляне на помещението

Възможно е, въпреки използването на подово отопление, температурата в помещението да се окаже недостатъчна. Ако имаме деца, ние често очакваме те да могат да се къпят при температура на околната среда, по-висока от останалите членове на домакинството. Можем да отговорим на тази нужда, предлагайки своите избрани модели електрически лири в версия с духалка. Духалката, освен стандартния контролер на нагревателния патрон, има и специален вентилатор с допълнителен нагревател, които се включват автоматично, за да повишат температурата на околната среда с няколко градуса за кратко време. Достатъчно е да програмирате устройството предварително и хладният интериор на банята ще стане приятно топъл.

Затопляне на помещението с електрическа лира

Случва се подовото отопление да не е достатъчно за постигане на желаната температура вътре. Това обикновено е случаят с голямо остъкляване и помещения с височина над стандартното ниво, например в къщи със свободно пространство над всекидневната.

Добър избор за интериори с повишено потребление на топлина, ще бъдат модерните електрически радиатори, които ви дават възможност да управлявате отоплителната система на дома с помощта на приложение на вашия телефон.

Продуктовата линия SMART на Terma, освен радиатора VOLTAN и нагревателя с контролер VEO, които могат да се използват във всички наши профилни радиатори, включва и термостатна глава VAZ, както и сензор за температура и сензор за отворени прозорци. Използването на сензори и геолокацията, ще позволят “интелигентно” управление на топлината в къщата, например системата автоматично ще понижи температурата при отсъствие на членове на домакинството.