Публикувано на

Чугунени радиатори

Наличието на чугунени радиатори в портфолиото на магазина е предвид богатият опит на нашият производител Терма в областта на отоплението, страстта му към уникалния дизайн и признателността му към занаятчийството като естествено продължение на производствената дейност.

Водена от вътрешната необходимост да се докосне до постиженията на миналите векове, Терма пожела да преоткрие предимствата и красотата на традиционните дизайнерски радиатори от чугун. Усилията и работата, вложени в опознаването и усъвършенстването на трудното и взискателно изкуство на леярството, си заслужават.

Предимства

Технически

Разглеждайки техническите характеристики на чугунените радиатори, трябва да се посочи тяхното дълголетие и устойчивост на корозия, механични повреди и високо налягане.

Високата топлинна инерция, характерна за този тип радиатори, води до по-дълготрайно отдаване на топлина. Чрез отделяне на топлината повече посредством излъчване, отколкото чрез конвекция, чугунените радиатори не позволяват движението на прахови частици да е толкова голямо колкото при профилните радиатори.

Отдаването на топлина по този начин означава не само по-малко прах, то означава и по-ефективно отопление на помещенията. Затоплят се всички повърхности – стени, мебели, предмети – не само въздуха.

Чугунените радиатори са идеални за гравитационни инсталации. Задържайки в себе си по-голямо количество вода, те повишават безопасността на отоплителната система, като намаляват до минимум риска от прегряване на котела, в случай на повреда в захранването, контролера или циркулационната помпа. За разлика от стоманата, чугунът не корозира и затова е идеално решение за отворени отоплителни инсталации.

Естетически

Чугунените радиатори се оценяват по достойнство предимно от потребители със зрял, изискан вкус. Като нишов продукт, те задоволяват вкусовете на съзнателните потребители, които ценят изискания дизайн.

Тежката конструкция подчертава характера на радиатора и мястото му в помещението. Той се вписва идеално в стилни, исторически или колониални интериори. Привлича вниманието не със своята гръмкост, а с приглушеното достойнство и фина орнаментика.

Всеки екземпляр е абсолютен уникат. Това се дължи не само на широката гама от цветове и орнаменти, които Терма предлага, но също така на химичният състав на чугуна , както и на самата технология на леене, при която никога не се създават два еднакви елемента.

Традиция и иновация

Освен моделите, които стилистично наподобяват тези от 19-ти век, Терма предлага форми, които съчетават предимствата на традиционната технология с модерният дизайн. Терма придава на своите радиатори допълнителни функции – място за сядане, за лежане и други. Те могат да бъдат оборудвани с електрически нагреватели и контролери.

Производствен процес

Леенето  на чугун е изключително тежка и опасна работа, извършвана при екстремни температури. Този процес се осъществява в пещи тип Вагрянка или в електрически индукционни пещи.

Цветове и орнаменти/финиши

Освен палитрата от над 200 стандартни цвята по RAL, за чугунените радиатори предлагаме и 11 специални цвята и цяла гама от финиши. Burnish финишът е особено ефектен, тъй като подчертава красотата на формата на радиатора.