Публикувано на

Защо не бива да миете ножовете Gerlach в миялната?

Избирайки кухненско оборудване и аксесоари се водим от това те да са качествени, издръжливи и да ни служат дълги години. Със сигурност най-често използваните предмети в кухнята са ножовете. Дори за тези от най-високо качество е необходимо да се грижим правилно, за да ни радват със своята надеждност възможно най-дълго. Едно от нещата, които не бива да забравяме е това да не мием ножовете в съдомиялната.

Главният технолог на Gerlach S.A обяснява защо това е така:

Неръждаема стомана

Силните детергенти, в комбинация с високата температура водят да корозия на неръждаемата стомана, т.е. до окисляване на даден материал, което води до промяна в структурата, както и във физико-механичните му свойства. Този процес постепенно обхваща все по-големи части от материала. Тъй като острието на ножа е тънко, то е много по-податливо на трайни увреждания, които настъпват по-бързо там отколкото по останалата му повърхност. Първоначално на острието се появяват микропукнатини, които с течение на времето нарастват до видими дефекти. Корозията може да засегне също така и стоманените дръжки на ножовете.

Дървени дръжки

Независимо от вида дърво, от което са направени дръжките, продължителното им накисване във водата, докато се мият в миялната води до подуването им. Накиснатата във вода дръжка, сушейки се, се деформира и пропуква. Освен това, препаратите, които се използват в миялната изострят и ускоряват процеса, унищожавайки структурата на дървото.

Пластмасови дръжки

Изкуствените сплави (пластмасите) се състоят от т.н. полимерни вериги, които от своя страна са изградени от молекули. Полимерните вериги са определящи за якостта на материала. Под влиянието на високата температура в миялната тези вериги могат да се прекъснат, което води до отслабване на цялата дръжка. Първата видима следа от увреждане може да бъде матовият цвят на дръжката след изваждане от миялната, а в дългосрочен план и обелването на покритието ѝ. Така, увредената дръжка е много по-податлива на механични наранявания, пр. пукане при падане от неголяма височина.

Правилно измиване на ножовете

Помнете, че не бива да се оставят засъхнали остатъци от храна по острието, тъй като съдържащите се в тях киселини могат да го увредят. Ножовете мием с топла вода,  с помощта на препарат и меката страна на гъбата. Изплакваме с топла вода и веднага след това подсушаваме с мека кърпа. За да останат ножовете ни остри за по-дълго е необходимо да ги съхраняваме в блокове или върху магнитни лайсни, така че остриетата им да нямат контакт с други предмети.