Публикувано на

Грижа за тиганите Gerlach

Тиганът е неразделна част от оборудването на всяка кухня. Трудно бихме могли да се представим ежедневното приготвяне на храна без тиган. За да ни служи той дълги години, е необходимо да полагаме специални грижи за него.

 ПРЕДИ ПЪРВОТО ПОЛЗВАНЕ

Измийте и подсушете тигана старателно. Загрейте го за 30 секунди и след отстраняването му от котлона налейте лъжица растително масло. С помощта на парче кухненско руло втрийте олиото по цялата повърхност на тигана. Тази процедура следва да се повтаря след всяко миене на тигана в миялна машина. Иначе повтаряте процедурата веднъж на няколко месеца, за да запазите издръжливостта на тигана.

 НЕ ЗАГРЯВАМЕ ПРАЗЕН ТИГАН

Пърженето без добавяне на мазнина е мит, защото това води до прегряване на тигана, поради което незалепващото му покритие губи своите свойства. Мазнината е необходима, а добавянето ѝ дори в минимални количества предпазва тигана. Ястията пържим на малък или среден огън, предпазвайки тигана от прегряване. По този начин ще избегнем и изгарянето на храната, която приготвяме. Ако готвите на газов котлон, регулирайте пламъка спрямо диаметъра на тигана, така че той да не покрива стените му, за да не се получи обезцветяване, както и за да не се засегнат дръжката. Готвейки, използвайте дървени, пластмасови или силиконови кухненски прибори, които да не надерат повърхността на тигана.   

 

ПОСТОЯННО МИЕНЕ НА ТИГАНА В МИЯЛНА

Това би довело до обезцветяване на покритието. Тигани с дървени елементи (пр. дръжка) не са подходящи за миене в миялна машина. За запазване функционалността на тигана за дълго време се препоръчва миенето му на ръка. Не изливайте студена вода върху горещ тиган, тъй като това би могло да увреди покритието му. Преди да измиете тигана се уверете, че е напълно изстинал след готвенето. Мийте тигана с топла вода и мека гъба. Отстранете засъхналата храна след предварително накисване. След всяко миене старателно избършете тигана с мека кърпа, за да избегнете петна, наслояване на котлен камък по повърхността на тигана, както и за да запазите покритието незалепващо.

ПРИ СЪХРАНЯВАНЕ

Не съхранявайте тиганите един върху друг. Поставянето на каквото и да било върху покритието на тигана, може да го увреди.