Публикувано на

Грижа за тенджерите Gerlach

Независимо от вида си, тенджерите Gerlach са практични и изпълняват функцията си идеално. С оглед на честото им ползване, трябва да се грижим за тенджерите правилно, за да запазят външния си вид и функционалността си за дълги години.

 

ПРЕДИ ПЪРВОТО ПОЛЗВАНЕ

Измийте тенджерата с топла вода и веро, а след това подсушете с мека кърпа. Следващата стъпка е да намазните тенджерата със зехтин или олио. Тенджерата трябва да са поставена правилно на котлона, което ще доведе до безопасното ѝ ползване. Ако готвите на стъклокерамичен плот се уверете, че дъното на тенджерата или повърхността на котлона не са изцапани или неравни. Дори най-малкото замърсяване, както и преместването на тенджерата могат да доведат до надраскване на плота. Започвайки готвенето, поставете тенджерата в центъра на котлона. Не загрявайте прекомерно празна тенджера. Солта добавяйте след като водата заври. Ако добавите сол в студена вода или в празен съд, могат да се появят петна по повърхността на тенджерата.  

ГОТВЕНЕ

За да загреете тенджерата, включете котлона на висока степен за кратко, след което намалете до средна, подходяща за готвене температура. Внимавайте да не загреете тенджерата прекомерно. Това може да доведе до сериозно увреждане на керамичното покритие, а при тенджерите от неръждаема стомана да предизвика обезцветяване. Тенджерите също така на понасят резки температурни промени. Готвейки гъсти ястия или притопляйки храна, достигайте до желана температура плавно и бъркайте често. Ако готвите на газов котлон, регулирайте пламъка спрямо диаметъра на съда, така че той да не покрива стените му, за да не се получи обезцветяване, както и за да не се засегнат дръжките. Готвейки, използвайте дървени, пластмасови или силиконови кухненски прибори, които са подходящи за всяка повърхност на тенджерата.

ПОЧИСТВАНЕ

Алуминиевите тенджери с керамично покритие, стоманените тенджери и стоманените тенджери  с керамично покритие на фирма Gerlach са подходящи за миене в миялна машина.

За да запазите функционалността на тенджерите си за дълги години, след всяко ползване ги мийте с топла вода, използвайки меката част на гъбата както и веро. Никога не използвайте разяждащи препарати или телове за миене, които вместо да почистят, ще увредят покритието на съда. Засъхналите или загорели остатъци от храна отстранете след като сте накиснали съда. За да избегнете петна, след всяко измиване забърсвайте с мека кърпа. По дъното на тенджерите от неръждаема стомана, в редки случаи, веднага след готвене могат да се появят петна с различни цветове. Това не е фабричен дефект, а се дължи на утаяването на различни минерали, съдържащи се във водата. Петната не са вредни и могат да се отстранят лесно посредством измиване на съда с вода и оцет или лимонена киселина (при светли петна), или с помощта на специални препарати за чистене на неръждаема стомана (когато петната са стари или тъмни). След измиването, старателно изплакнете и подсушете съда. Съхранявайки своите тенджери не една в друга, за да не надраскате покритието им.

НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ!

Стоманените, стоманените с керамично покритие, както и алуминиевите тенджери с керамично покритие могат да се ползват за готвене на индукционни, газови, стъклокерамични и електрически котлони. Стоманените тенджери и стоманените с керамично покритие могат да се ползват и във фурната при температура до 180°С. В противен случай, ако температурата надвиши 180°С, върху тенджерата могат да се появят невъзможни за отстраняване обезцветявания. Не забравяйте, че тенджерите служат за приготвяне на храна, не за нейното съхраняване.