Публикувано на

Подбор на нагревател за лира за баня

Първият и най-важен критерий, на който да обърнем внимание при избора на нагревател, това е неговата мощност. Мощността на нагревателя трябва да бъде приспособена към производителността на радиатора за параметрите 75/65/20°C, като не бива да забравяме следното:

  • За повечето нагреватели с максимална температура на настройване ок. 60-65°C (пр. MEG, MOA, REG, KTX, ONE) мощността на нагревателя трябва да е близка на мощността на радиатора.
  • При нагреватели със саморегулиращ се елемент PTC (SKT, SOA), мощността никога не бива да надвишава мощността на радиатора при параметри 75/65/20°C.

В описанието на всеки радиатор можете да намерите таблица със спецификации. Тя съдържа колона, определяща мощността на електрическия радиатор или препоръчителната мощност на нагревателя за радиатор с определени размери. Нагревателят, подбран спрямо горепосочените критерии, ще работи безопасно и ефикасно. Когато избираме нагревател е добре да вземем предвид и други фактори, например интуитивен за управление контролер, брой степени на управление и предназначение (за сушене или затопляне на помещението).

Препоръчваме нагреватели, които улесняват употребата на радиатора. Като пример за такива, са изключващите се автоматично след зададеното време. По този начин сушенето на дрехи или кърпи е икономично. Ако е необходимо допълнително регулиране на температурата в помещението, можете да се спрете на нагреватели, които се управляват посредством дистанционни програматори.