Публикувано на

Мокри дрехи върху хромиран радиатор за баня?

Хромът не е водонепропускливо покритие. Естествените му микропори позволяват проникване на субстанции под галваничното покритие. Доколкото водата не носи голям риск, дотолкова химическите вещества (особено хлорът), съдържащи се в перилните препарати или оцветителите за тъкани, могат да влязат в реакция и да доведат до образуване на микропукнатини, разслояване, избеляване, а в крайна сметка и до корозия на радиатора.

Ние прилагаме решения, предпазващи хромираните радиатори от корозия, напукване и обезцветяване, в съответствие с най-високите и най-модерните световни стандарти. Преди хромирането, радиаторът се покрива с два предпазващи слоя.

Първият слой – медта, има много добри показатели за водонепропускливост. Този слой отговаря за подготвянето на подходящо прилепване и е идеална защита против корозия. Медта създава стабилно покритие с дебелина 20 микрона. Деликатно и трайно покрива неравностите на стоманата, което допълнително изглажда повърхността за последващо нанасяне на останалите слоеве.

Вторият слой това е никелът, който е подложка за нанасяне на хромираното покритие и допълнително също предпазва от корозия. Медното и никеловото покритие са „непромокаеми“ слоеве, но за тях е характерна малката им механична устойчивост. Именно затова и се нанася третият слой от хром, който създава блясък на детайла, променя цвета му от лек бронз на чисто сребро. В допълнение, хромът е устойчив на механични увреждания. Хромът е устойчив и на неутрални субстанции, затова влажната кърпа няма да повлияе на естетическите характеристики на радиатора. Ако обаче същата тази кърпа е напоена с други активни частици, това би довело до риск от увреждане на покритието. За да поддържате хромирания си радиатор в идеално състояние, дори по-дълго от гарантирания от нас срок, е необходимо да се придържате към долупосочените указания. В никакъв случай не чистете хромираните повърхности с препарати съдържащи хлор. Също така не бива да се ползват абразивни продукти за почистване.