Публикувано на

Могат ли всички нагреватели да бъдат с еднаква дължина?

Загряващият елемент (канталов, с формата на u-тръба) с мощност 120 W в нашите нагреватели е по-дълъг от този с мощност 200 W и 300 W. Това противоречи на идеята, че това, което произвежда повече мощност трябва да е с по-големи размери. И ако по-малката мощност на елемента не винаги е свързана с това той да е по-къс, защо всички нагреватели не са с еднаква дължина? За да си отговорим на тези въпроси трябва първо да разгледаме конструкцията на самият нагревател.

Във вътрешността на загряващия елемент (нагряващата се u-тръба) има канталов проводник. Това е тънка, дълга жица, която е намотана по начина обозначен на рисунката в дясно (погрешно наричан спирала). 

Тази жица се характеризира с определено електрическо съпротивление. Този параметър определя каква мощност ще има на фрагмент от проводника, ако към краищата му се приложи ел. напрежение. Тъй като еквивалентното съпротивление на канталовия проводник е постоянно, излъчваната мощност се регулира единствено посредством промяна на дължината или дебелината на жицата. Увеличаване на мощността на проводника се постига с увеличаване дебелината на нагревателя и/или скъсяване на дължината му.

Нагревателите могат да бъдат с еднаква дължина. Достатъчно е да се подбере стандартна дължина на проводника, да се регулира единствено дебелината му. Под внимание при проектирането на нагревателя трябва да се вземе и максималната линейна мощност, т.е. максималното количество мощност, което може да бъде произведено на даден участък от нагревателя. Поради тази причина нагревателните елементи с по-голяма мощност са по-дълги. Ако нагревателят е къс, би се стигнало до локално завиране на топлоносителя в радиатора. Това би породило неприятен шум и би могло да доведе до неравномерно разпределение на температурата в отоплителния уред. Така, че реално е възможно конструирането на нагревател в мощност 1000 W с размерите на такъв от 120 W, но ползването му няма да бъде приятно за потребителя.