Публикувано на

Видове вентили за радиатори

Всеки радиатор, включен към инсталацията на централното отопление, се характеризира с това, че има връзки за вливане и оттичане на топлоносителя. Вентилите, инсталирани към радиатора имат две основни функции:

  • регулиране температурата на радиатора,
  • изключване на радиатора от инсталацията по време на монтаж, демонтаж или сервизиране.
Изключващ вентил

Изключващ вентил

Изключващите вентили се монтират както при вливането, така и при оттичането. Въпреки, че в нормални условия се ползват спорадично, си струва да ги има, тъй като позволяват временно изключване на радиатора по време на монтаж или сервизиране – без да е необходимо да се спира цялата инсталация, да се отцежда водата или да се обезвъздушават останалите радиатори. Дръжките на изключващите вентили са скрити и имат отвор за имбусен ключ.

Регулиращ вентил

Регулиращ вентил

За регулиране температурата на радиатора се ползват регулиращите и термостатните вентили. Вторите се характеризират с това, че термостатът, намиращ се в термостатната глава реагира на промените на температурата на околната среда и включвайки се допуска вода. Благодарение на това температурата в помещението не пада под зададената стойност.

Термостатен вентил

Термостатен вентил

Предлагаме вентили с различна геометрия: прави, ъглови, трипътни. Изборът на вентили зависи от местоположението на свръзките на инсталацията в помещението, от начина на монтиране на радиатора. Не бива също така да се забравя, че вентилите могат да имат външна резба, но при тръби, които нямат резба, трябва да се ползват присъединителни елементи.