Публикувано на

Защо в ел. радиатор долните профили са студени?

Разпределението на температурата в електрическия радиатор настъпва благодарение на дифузията на частиците на топлоносителя. Разтворът започва да циркулира във вътрешността на уреда. В резултат на тези две явления затоплените частици се смесват със студените, разпределяйки топлина по целия радиатор.

Въпреки това, винаги колекторът, в който се намира нагревателя, ще бъде най-топлият елемент на радиатора, а долните профили ще останат студени. Това явление е напълно нормално. Долните тръби са хладни и поради ок. 7 см. т.н. мъртва зона на нагревателя.

Мъртвата зона позволява правилната работа на нагревателя, инсталиран с тройник в радиатор, който същевременно е включен към централното отопление и хладната зона остава единствено в участъка на тройника. Когато нагревателят е монтиран директно в радиатора, мъртвата зона се измества нагоре. Това води до невъзможността за загряване на най-ниските 1-2 тръби.

Освен това, в тесните и високи радиатори, поради съществуващата въздушна възглавница, може да се получи недостатъчно загряване на най-горния профил, особено ако избраната температура е ниска, а също така и когато започваме да загряваме радиатора.