Публикувано на

Защо външният вид на лирата PAJAK се променя с времето?

Новият модел радиатор, произведен от медни профили PAJAK е носител на втора награда в конкурса “Терма Дизайн 2014”. Той е вдъхновен от традиционните полски декоративни форми, тъй наречените паяци – сложни пространствени форми, създадени с помощта на лесно достъпни материали.

Конструкцията на радиатора PAJAK се вписва перфектно в тавански помещения, а в традиционните апартаменти той може да бъде интересен контрапункт в интериора. Използването на мед позволява с времето да се получи уникален ефект, свързан с естествената промяна на цвета на този материал.

Чистата мед е оранжево-червена, но поради окисляването цветът ѝ се променя с течение на времето. Тя може да потъмнее, а в зависимост от въздуха може да промени цвета си например в синьо или зелено. Характерният цвят на медта се получава благодарение на преминаването на електрони между валентните покрития. Енергията, която се излъчва по време на тези преходи, е равна на енергията на оранжевата светлина, което дава отражение в необичайния цвят. Интересното е, че точно същия механизъм е отговорен и за жълтия цвят на златото.

Допълнителна информация

Медта, изложена на атмосферното влияние, се покрива с тънък слой меден оксид, в резултат на което потъмнява и придобива червеникав или червеникаво-кафяв цвят. Ако въздухът е наситен с карбонати, азотни оксиди или сяра, медта може да придобие син или зелен оттенък.

Елементите на радиатора естествено се покриват с патина, което води до промяна в цвета. Промяната на цвета може да бъде различна и да настъпва с различни темпове. Тя е естествена характеристика на този продукт поради липсата на защита на неговата повърхност. Промените в цвета зависят от начина, по който се използва радиатора. Висящи кърпи, случайно пръскане с вода или дори докосване с ръка – всички тези дейности ще повлияят на промените в цвета на радиатора. Въпреки визуалната промяна, химическите свойства на материала не само не се променят. Образуваният оксиден слой предотвратява по-нататъшната корозия на по-дълбоките структури. Радиаторът, изработен от мед, при правилна употреба, е солиден и устойчив на корозия елемент от интериора.

Медта с металически оттенък, подобно на среброто със същия оттенък, има силни антибактериални свойства. В продължение на много години тя се използва и за предпазване на потопената част на корабите от щети, причинени от живи организми като пр. ракообразни. Медта е намерила подобно приложение при изграждането на риболовни мрежи и други елементи, изложени на замърсяване с растения. Биостатичните й свойства я правят материал, който често се използва и за дръжките на вратите. Радиаторът, изработен от медни профили, гарантира, че текстилите, окачени на него, ще останат хигиенично чисти.

В апартаментите и ателиетата, покривайки се с естествена патина с течение на времето, PAJAK ще получи допълнителен чар и благороден външен вид. Следващото видео показва как радиаторът ще се промени с течение на времето и ще се превърне в уникален елемент на всеки интериор.

https://youtu.be/rdGRVAW9zNU