Често задавани въпроси

1. Долните профили на електрическата ми лира не се нагряват, това дефект ли е и подлежи ли на рекламация?

Не, това е нормално явление във всеки ел. радиатор, при който нагревателят е монтиран във вертикалния колектор. Това се дължи на т.нар. мъртва зона, необходима за безопасната работа на нагревателя. Прочетете повече тук и тук.


2. Искам да си купя лира за баня, каква информация трябва да посоча, за да получа оферта?

Посочете:

  • модел, на който сте се спрели,
  • вид захранване (на вода, на ток, комбинирано),
    • ако лирата е на ток – вида на контролера,
    • ако е на вода – инсталацията дали е готова или не, дали лирата е основен или помощен уред за отопление
  • площ на помещението,
  • разполагаемо място за монтаж,
  • цвят на лирата (незадържително)

3. Как да поискам оферта за даден продукт и кога да очаквам отговор?

Изпратете запитване чрез формата за контакти, като посочите информацията от въпрос 2. Ще получите отговор в рамките на 1 работен ден.


4. Какъв е срокът за доставка на продукт?

Всички лири за баня са с доставка в рамките на 10-15 работни дни при производствени наличности. Ако радиаторът се произвежда по поръчка и не е наличен, доставката се осъществява за малко над 2 месеца. За нагреватели, аксесоари, вентили – ако са налични, доставката е за 10 работни дни, ако не са – за 20 дни.


5. С каква гаранция са продуктите?

Почти всички лири за баня са с 8 годишна гаранция, с изключение на тези с покритие от хром и алуминиевият модел Camber. За хромирани лири гаранцията е 3 години,  за Camber – 10 години. За нагреватели, вентили, аксесоари – 2 години. Прочетете повече в раздел гаранционни условия.


6. Мога ли да закупя вентилите за избрана лира на Terma от друго място?

Разбира се, трябва само да проверите присъединителният размер, когато избирате заместител.


7. Каква е разликата между праховото и галваничното покритие на лирата?

Праховото покритие е полимерно, нанесено чрез електростатичен процес. Галваничното покритие е метално и наслоено чрез процес на електролиза, което оскъпява продукта. При нашите продукти галваничното покритие е от хром с два подслоя от мед и никел, но не всеки модел лира може да бъде хромиран.


8. Мога ли да избера произволен цвят за лира?

Да, всеки модел лира може да бъде боядисан в произволен цвят от палитрата ни (RAL + специални цветове, ок. 250 цвята, които се обновяват периодично спрямо актуалните световни тенденции). Цветовете от RAL палитрата могат да бъдат матирани. Цвят “мед” и радиатор от мед не са едно и също. Профилните и чугунени радиатори имат собствена палитра.


9. Каква е разликата между термостатни и регулиращи вентили?

Първите регулират температурата на лира с водно захранване, вторите регулират водния поток към лирата. Прочетете повече тук.


10. От какъв материал са направени радиаторите?

Повечето са произведени от черна стомана, има 1 модел от алуминий, 1 модел от мед и няколко от чугун.


11. Какво влиза в комплекта на закупената лира?

Най-често крепежни скоби в цвета на лирата и обезвъздушител. Някои модели са и с включен комплект вентили. Ако лирата е от разновидност “One”, това означава, че тя е електрическа или подходяща за комбинирано ползване,  и има вграден контролер “One”. При чугунените радиатори в комплекта влизат колани за пренасяне.


12. Мога ли да видя мостри на радиаторите?

Разполагаме с мостри на 8 от моделите: Lima, ZigZag, Angus V, Incorner, Dexter One, Kioto, Domi, Triga M.


13. Закупих водна лира с термостатни вентили, на какво може да се дължи шума от термоглавата?

Това най-често се случва при неправилен монтаж на термостатните вентили спрямо тръбите за топла и студена вода. Съобразете коя е тръбата с топлата вода и вида свързване към лирата, когато избирате вентили. Проверете с Вашият инсталатор дали монтажът на вентилите е правилен.


14. Закупих ел. нагревател с контролер MEG, който не загрява при включване, подлежи ли на замяна?

Да, ако се установи дефект в следствие на рекламацията, можете да получите заместител или поправка на продукта. ВАЖНО: когато демонтирате нагревателя с контролер от лирата запомнете, че те са неделими компоненти и не ги отделяйте един от друг при предявяване на рекламация, в противен случай тя няма да бъде уважена. Единствените контролери, които са отделен от нагревателя компонент, са тези от серия KTX и те се сервизират самостоятелно.


15. Какво влиза в комплекта вентили?

В зависимост от марката, комплектът може да съдържа: спирателен вентил, адаптори за тръби, розетки, термостатен/регулиращ вентил, термоглава, уплътнения. Някои от моделите вентили могат да се боядисат в цвета на избраната лира.


16. Закупих нагревател с кабел, мога ли да скрия кабела му?

В зависимост от модела контролер, можете да изберете розетка, закриваща кабела, но това е възможно когато кабела е монтиран директно към инсталацията (избрали сте модел с прав кабел без щепсел). Ако сте избрали модел без кабел, т.е. твърда връзка, тогава розетката е част от комплекта. Нагревателят с прав кабел без щепсел може да се закупи с или без розетка в комплекта. Розетките не са универсални и профилът им зависи от модела контролер.


17. Как да избера мощността на нагревателя подходящ за моята лира?

Мощността трябва да е между 75 и 100%  от топлинната мощност на лирата. Параметрите на всяка лира можете да намерите в продуктовата ѝ спецификация.


18. Има ли възможност за отстъпка при поръчка на по-големи количества от даден продукт?

Да, в зависимост от продукта и количеството.


19. Как да изчисля какъв радиатор ще ми трябва за моето помещение?

Можете да използвайте нашият калкулатор за мощност, за определяне на топлинната нужда на всяко помещение. Точното изчиляване на топлинните загуби и подбора на радиатор се прави въз основа на няколко променливи, напр. за какво ще се използва помещението, конструкцията на сградата и др.За опростено и приблизително изчисление на мощността на лирата, прочетете повече тук.


20. Мога ли да монтирам лирата си в помещение, различно от баня?

Да, отоплителните уреди са подходящи за всеки вид помещение.


21. Има ли контролер за ел. радиатор с форма, сходна на профила на радиатора?

Да, всички  контролери от серията “One”  – кръгли, квадратни, правоъгълни, трапецовидни, с D-профил. Контролер One може да е вграден дискретно в конструкцията на лирата, така че само панелът за управление да е видим,  или да е монтиран под геометрията на лирата. Ако контролерът е вграден, това може да измести мъртвата зона на нагревателя нагоре.


22. Мога ли да поръчам лира Hex с ел. захранване?

Този модел лира се захранва само на вода, геометрията му не позволява монтаж на ел.нагревател.


23.Аз съм архитект и искам да добавя ваша лира в проекта си, как да направя това?

Можете да се обърнете към нас, за получаване на библиотеките на даден модел в следните формати – DWG, MAX, FBX или да ги изтеглите директно от сайта на производителя.


24. Мога ли да сравня бързо и лесно параметрите на ел.нагреватели с контролери, които предлагате?

Можете да сравните параметните на контролерите в тази сравнителна таблица и да подберете този, който отговаря на нуждите Ви.