Често задавани въпроси

1. Долните профили на електрическата ми лира не се нагряват, това дефект ли е и подлежи ли на рекламация?

Не, това е нормално явление във всеки ел. радиатор, при който нагревателят е монтиран във вертикалния колектор. Това се дължи на т.нар. мъртва зона, необходима за безопасната работа на нагревателя. Прочетете повече тук и тук.


2. Искам да си купя лира за баня, каква информация трябва да посоча, за да получа оферта?

Посочете:

  • модел, на който сте се спрели,
  • вид захранване (на вода, на ток, комбинирано),
    • ако лирата е на ток – вида на контролера,
    • ако е на вода – инсталацията дали е готова или не, дали лирата е основен или помощен уред за отопление
  • площ на помещението,
  • разполагаемо място за монтаж,
  • цвят на лирата (незадължително)

3. Как да поискам оферта за даден продукт и кога да очаквам отговор?

Изпратете запитване чрез формата за контакти, като посочите информацията от въпрос 2. Ще получите отговор в рамките на 1 работен ден.


4. Какъв е срокът за доставка на продукт?

Всички лири за баня са с доставка в рамките на 10-15 работни дни при производствени наличности. Ако радиаторът се произвежда по поръчка и не е наличен на момента, доставката се осъществява за малко над 2 месеца. За нагреватели, аксесоари, вентили – ако са налични, доставката е за 10 работни дни, ако не са – за 20 дни.


5. С каква гаранция са продуктите?

Почти всички лири за баня са с 8 годишна гаранция, с изключение на тези с покритие от хром и алуминиевият модел Camber. За хромирани лири гаранцията е 3 години,  за Camber – 10 години. За нагреватели, вентили, аксесоари – 2 години. Прочетете повече в раздел гаранционни условия.


6. Мога ли да закупя вентилите за избрана лира на Terma от друго място?

Разбира се, трябва само да проверите присъединителният размер, когато избирате заместител.


7. Каква е разликата между праховото и галваничното покритие на лирата?

Праховото покритие е полимерно, нанесено чрез електростатичен процес. Галваничното покритие е метално и наслоено чрез процес на електролиза, което оскъпява продукта. При нашите продукти галваничното покритие е от хром с два подслоя от мед и никел, но не всеки модел лира може да бъде хромиран.


8. Мога ли да избера произволен цвят за лира?

Да, всеки модел лира може да бъде боядисан в произволен цвят от палитрата ни (RAL + специални цветове, ок. 250 цвята, които се обновяват периодично спрямо актуалните световни тенденции). Цветовете от RAL палитрата могат да бъдат матирани. Цвят “мед” и радиатор от мед не са едно и също. Профилните и чугунени радиатори имат собствена палитра.


9. Каква е разликата между термостатни и регулиращи вентили?

Първите регулират температурата на лира с водно захранване, вторите регулират водния поток към лирата. Прочетете повече тук.


10. От какъв материал са направени радиаторите?

Повечето са произведени от черна стомана, има  1 модел от мед и няколко от чугун.


11. Какво влиза в комплекта на закупената лира?

Най-често крепежни скоби в цвета на лирата и обезвъздушител. Някои модели са и с включен комплект вентили. Ако лирата е от разновидност “One”, това означава, че тя е електрическа или подходяща за комбинирано ползване,  и има вграден контролер “One”. При чугунените радиатори в комплекта влизат колани за пренасяне.


 

12. Закупих водна лира с термостатни вентили, на какво може да се дължи шума от термоглавата?

Това най-често се случва при неправилен монтаж на термостатните вентили спрямо тръбите за топла и студена вода. Съобразете коя е тръбата с топлата вода и вида свързване към лирата, когато избирате вентили. Проверете с Вашият инсталатор дали монтажът на вентилите е правилен.


13. Закупих ел. нагревател с контролер MEG, който не загрява при включване, подлежи ли на замяна?

Да, ако се установи дефект в следствие на рекламацията, можете да получите заместител или поправка на продукта. ВАЖНО: когато демонтирате нагревателя с контролер от лирата запомнете, че те са неделими компоненти и не ги отделяйте един от друг при предявяване на рекламация, в противен случай тя няма да бъде уважена. Единствените контролери, които са отделен от нагревателя компонент, са тези от сериите KTX и Smart, и те се сервизират самостоятелно.


14. Какво влиза в комплекта вентили?

В зависимост от марката, комплектът може да съдържа: спирателен вентил, адаптори за тръби, розетки, термостатен/регулиращ вентил, термоглава, уплътнения. Някои от моделите вентили могат да се боядисат в цвета на избраната лира.


15. Закупих нагревател с кабел, мога ли да скрия кабела му?

В зависимост от модела контролер, можете да изберете розетка, закриваща кабела, но това е възможно когато кабела е монтиран директно към инсталацията (избрали сте модел с прав кабел без щепсел). Ако сте избрали модел без кабел, т.е. твърда връзка, тогава розетката е част от комплекта. Нагревателят с прав кабел без щепсел може да се закупи с или без розетка в комплекта. Розетките не са универсални и профилът им зависи от модела контролер.


16. Как да избера мощността на нагревателя подходящ за моята лира?

Мощността трябва да е между 75 и 100%  от топлинната мощност на лирата. Параметрите на всяка лира можете да намерите в продуктовата ѝ спецификация.


17. Има ли възможност за отстъпка при поръчка на по-големи количества от даден продукт?

Да, в зависимост от продукта и количеството.


18. Как да изчисля какъв радиатор ще ми трябва за моето помещение?

Можете да използвайте нашият калкулатор за мощност, за определяне на топлинната нужда на всяко помещение. Точното изчиляване на топлинните загуби и подбора на радиатор се прави въз основа на няколко променливи, напр. за какво ще се използва помещението, конструкцията на сградата и др.За опростено и приблизително изчисление на мощността на лирата, прочетете повече тук.


19. Мога ли да монтирам лирата си в помещение, различно от баня?

Да, отоплителните уреди са подходящи за всеки вид помещение.


20. Има ли контролер за ел. радиатор с форма, сходна на профила на радиатора?

Да, всички  контролери от серията “One”  – кръгли, квадратни, правоъгълни, трапецовидни, с D-профил. Контролер One може да е вграден дискретно в конструкцията на лирата, така че само панелът за управление да е видим,  или да е монтиран под геометрията на лирата. Ако контролерът е вграден, това може да измести мъртвата зона на нагревателя нагоре.


21. Мога ли да поръчам лира Hex с ел. захранване?

Този модел лира се захранва само на вода, геометрията му не позволява монтаж на ел.нагревател.


22. Аз съм архитект и искам да добавя ваша лира в проекта си, как да направя това?

Можете да се обърнете към нас, за получаване на библиотеките на даден модел в следните формати – DWG, MAX, FBX или да ги изтеглите директно от сайта на производителя.


23. Мога ли да сравня бързо и лесно параметрите на ел.нагреватели с контролери, които предлагате?

Можете да сравните параметрите на контролерите в тази сравнителна таблица и да подберете този, който отговаря на нуждите Ви.


24.  Кой радиатор е по-добър – алуминиевият или стоманеният?

Алуминиевите радиатори са по-леки от стоманените, по-евтини и се нагряват по-лесно, но тяхната устойчивост на механични повреди е определено по-малка, отколкото при стоманените радиатори. Стоманените радиатори предполагат по-голямо разнообразие на форми и цветове, както и по-голяма топлинна ефективност.


25. Как да разбера дали радиаторът се нуждае от обезвъздушаване и ако да, как да го направя?

Ако радиаторът е отчасти студен и същевременно от него се чуват странни шумове, пр. свистене, бълбукане или преливане на вода, можем да сме почти сигурни, че има нужда от обезвъздушаване. Това е необходимо за осигуряване на оптимална работа на централната отоплителна система и за поддържане на необходимата температура в помещенията.

За да обезвъздушите радиатора си, пригответе малък съд и развийте вентилационния отвор. Когато водата излезе през него, затегнете го. Тук можете да видите кратко видео с инструкции.


26. Защо радиаторът шуми?

Шумът, идващ от радиатора, обикновено се дължи на твърде голям дебит преминаващ през вентила, което може да е в следствие на неправилни параметри на инсталацията или на неправилен подбор на вентил. Ако от Вашият радиатор се чува шум, вероятно ще имате нужда от консултация с  инсталатор, за да определите причината и да я отстраните.


27. Защо радиаторът съска?

Съскането, чуващо се от радиатор/лира, свързана с централната отоплителна система, обикновено се появява, когато в този радиатор се монтира допълнително ел.нагревател. Може да се чуе характерно съскане, тогава когато подберем неподходящ нагревател, пр. такъв който е с твърде голяма мощност спрямо капацитета на радиатора, а също така когато между тръбичките съставляващи нагревателя не е оставено разстояние, позволяващо на свободната циркулация на топлоносителя.


28. Кой радиатор е по-добър – алуминиевият или чугуненият?

Чугунените и алуминиевите радиатори се различават по две основни характеристики, произтичащи от свойствата на материала, от който са направени.

Чугуненият радиатор, изработен от монтирани едно към друго ребра, се характеризира с висока топлинна инерция. Това означава, че времето за изчакване на промяна в температурата на радиатора, в резултат на промяна на настройките на вентила, ще бъде по-дълго, отколкото при радиатори с ниска инерция, каквито са алуминиевите радиатори. Чугуненият радиатор ще загрява по-дълго, а след завъртане на вентила, ще отдава топлина по-дълго време отколкото алуминиевият радиатор, който бързо загрява и бързо  изстива.

Втора важна характеристика е издръжливостта. Алуминият е по-мек и има по-кратък експлоатационен живот от чугуна, затова алуминиевият радиатор няма да е така издръжлив, като чугуненият. Дълготрайността на чугунените радиатори ги прави инвестиция за поколения, при все че след ремонт дори стогодишни чугунени радиатори успешно отопляват интериора.


29. Защо радиаторът е студен?

Основната причина, поради която радиатор, свързан към централната отоплителна система, може да е запушване на тръбите отвеждащи водата към него. При такава ситуация, се препоръчва демонтиране на радиатора и отпушване на инсталацията, която може да е била наслоена с варовик.


30. Защо радиаторът бълбука?

Бълбукането на водата е най-честият шум, който могат да чуят потребителите на радиатори, свързани към затворена система. Това означава, че в инсталационните тръби и, следователно, в радиаторите има въздух, който оказва негативно влияние на циркулацията на топлоносителя. Най-често за отстраняване на проблема е достатъчно да обезвъздушите радиатора.


31. Защо радиаторът не топли?

Ако радиаторът, свързан към централната отоплителна система е напълно студен, най-вероятната причина е запушена инсталация. В този случай е добре да се обърнете към специалист, който ще провери проходимостта на тръбите захранващи радиатора.

Ако радиаторът загрява незначително, то проблемът може да се дължи на въздуха в него – в тази ситуация обикновено горната част на радиатора остава студена, а долната е топла. Друга причина за слабо затопляне на радиатора липса на регулация на предварителната настройка на захранващият вентил.